Knooppuntplan Venlo
Doel
De knooppuntenplannen zijn onderdeel van pijler 2: Multifunctionele Bovengemiddelde Knooppunten. Deze is gericht op het creëren van goede multimodale aansluitingen van strategische knooppunten op (inter)nationale netwerken. Belangrijke onderdelen van de doelstelling in de knooppuntplannen zijn:
- Het optimaal gebruik maken van bestaande logistieke capaciteit.
- Last mile-logistiek en overhevelen van vracht.
- Het slim inzetten van verschillende modaliteiten en ruimtegebruik. Daarbij is het juiste bedrijf op de juiste plaats het doel.
Samenwerkingspartners
Het Rijk, de Provincies, gemeenten, het bedrijfsleven en belangrijke stakeholders zijn betrokken bij de verschillende knooppuntplannen. De gemeente Venlo trekt het knooppuntplan Venlo.
Aanpak
Knooppuntplan Venlo vertaalt de verschillende GVC-opgaven naar de lokale context. Vijf opgaven worden geïdentificeerd:
- Venlo Verbonden: Het stimuleren multimodale verbindingen en bereikbaarheid. Venlo streeft naar een goed en compleet (grensoverschrijdend) infrastructuurnetwerk naar de (internationale) mainports en de andere bovengemiddelde knooppunten in Nederland.
- Multimodaal spoorknooppunt. Venlo wil een verdere ontwikkeling van haar functie als multimodale logistieke hotspot, zolang dit gepaard gaat met een gelijktijdige en gelijkwaardige ontwikkeling van Venlo tot internationaal personenvervoerknooppunt én vermindering van alle vormen van hinder door het spoorvervoer door de stad.
- Duurzame ruimtelijke ontwikkeling haven. Venlo wil een duurzame en toekomstbestendige haven van en voor (de regio) Venlo en de goederencorridors gebaseerd. Deze is gebaseerd op zes strategische onderwerpen: economie, multimodaliteit, ontsluiting, duurzaamheid, hoogwaterbescherming en veiligheid.
- Verduurzaming en circulariteit. Duurzame afhandeling van goederenstromen vanuit een integrale kijk en aanpak.
- Innovatie en digitalisering. Met al dan niet digitale state of the art-voorzieningen die bijdragen aan vlot, betrouwbaar, veilig en duurzaam transportsysteem
Op basis van deze opgaven zijn verschillende projecten gepland. Het knooppuntplan geeft prioriteit aan projecten op basis van de volgende criteria:
- Termijn van realisatie.
- Zicht op financiële kaders.
- Toekomstbestendig knooppunt.
- Circulariteit, energietransitie (netcongestie) en verduurzaming.
- Clusteren en samenwerking.
- Efficiënt (slim) omgaan met de ruimte.
Op basis van dit afwegingskader selecteerden de partijen vier projecten:
- Optimalisering as Gekkengraaf-Blerick-Venlo. In dit project worden drie emplacements geoptimaliseerd om spoorgoederenvervoer in Venlo te ontlasten.
- Versnellingsaanpak (natte) bedrijventerreinen. In dit project is er aandacht voor het ontwikkelen van bestaande en nieuwe bedrijven, in goede balans met de fysieke leefomgeving. Het inpassen van bedrijven is een uitdaging. Naast economische doelen moet je ook rekening houden met verduurzaming, ontsluiting, hoogwaterbescherming en veiligheid.
- De partijen pakken verduurzaming in het derde project op in het project Clean energy hubs. Rijk en regio constateren dat vergroening van de logistiek cruciaal is om de toekomstbestendigheid van het knooppunt Venlo te garanderen. Hiervoor zoeken knooppunt Venlo samen met Ondernemend Venlo, Supply Chain Valley en de Stichting Duurzame Bedrijventerreinen naar locaties voor de uitrol van Clean energy hubs.
- Het laatste project met prioriteit is het project Innovatie en digitalisering. De ambitie van Venlo is een naadloze, connected logistieke infrastructuur. Daarbij stellen realtime datauitwisseling en geavanceerde analyses bedrijven in staat om beslissingen te nemen op basis van de meest actuele informatie. Het knooppunt haakt om deze reden aan bij bestaande living labs en digitale initiatieven.