Projecten Topcorridors

Welke projecten vallen onder topcorridors? 

Als overheden en bedrijven werken we samen aan het verbeteren van de logistieke corridors in Nederland. Dat maken we heel concreet in de projecten. Om te weten welke projecten we wel en niet aanpakken, hebben we vier pijlers benoemd. Van daaruit volgen de projecten.   

  1. Toekomstbestendige verbindingen tussen de havens en het Europese achterland. 
    De goederenvervoercorridors hebben vlotte, betrouwbare en veilige multimodale verbindingen tussen de Nederlandse havens en het Europese achterland. Het multimodale netwerk van infrastructuur is toekomstbestendig en robuust. Daarbij nemen we maatregelen gericht op de robuustheid en het slim gebruikmaken van de beschikbare capaciteit van de huidige en toekomstige netwerken, bijvoorbeeld buisleidingen.
  2. (Inter)nationale multimodale bereikbaarheid knooppuntennetwerk 
    De goederenvervoercorridors zijn een samenhangend netwerk van strategisch gelegen knooppunten. Deze ontwikkelen zich op een duurzame, complementaire en concurrerende manier. Dat in balans met de fysieke leefomgeving. Het economisch potentieel van de goede internationale bereikbaarheid en voorzieningen in deze knooppunten benutten we optimaal. Naast de zeehavens Rotterdam, Amsterdam, Moerdijk en Vlissingen/Terneuzen gaat het om de knooppunten Tilburg, Tiel, Nijmegen, Venlo en Sittard-Geleen/Stein.
  3. Verduurzaming van de topcorridors
    In de goederenvervoercorridors vindt afhandeling van goederenstromen op een duurzame manier plaats. De samenwerkende partijen zorgen ervoor dat de sector haar bijdrage levert aan de klimaatafspraken en de goede kwaliteit van de fysieke leefomgeving.
  4. State of the art-, digitale voorzieningen in de ketens
    In de goederenvervoerscorridors profiteren bedrijven van de typisch Nederlandse (logistieke) organisatiekracht. Met state of the art-, digitale voorzieningen die bijdragen aan vlot, betrouwbaar, veilig en duurzaam transportsysteem. Dit draagt weer bij aan de concurrentiekracht, aan verduurzaming en aan robuuste verbindingen op de corridors.

Uitvoeringplannen Topcorridors 2024

De jaarlijkse uitvoeringsplannen voor beide MIRT-programma’s vloeien voort uit de ambities in de toekomstagenda’s 2030 en de gemaakte afspraken uit de jaarlijkse bestuurlijk overleggen MIRT voor de goederenvervoercorridors in november van elk jaar. De uitvoeringsplannen bevatten de jaarlijkse projecten van de samenwerkende partners. Dat op basis van de gemaakte investeringsafspraken. Deze projecten zijn opgenomen in een portfolio met vier pijlers. Deze passen bij de ambities uit de toekomstagenda’s.

  • Logo ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
  • Logo North Sea Port
  • Logo Port of Amsterdam
  • Logo Port of Moerdijk
  • Logo Port of Rotterdam
  • Logo provincie Gelderland
  • Logo provincie Limburg
  • Logo provincie Noord Brabant
  • Logo provincie Noord-Holland
  • Logo provincie Zuid-Holland
  • Logo provincie Zeeland